Annons

Väder-Micke har ordet

Här i bloggen tänkte jag samla lite tankar om väderfenomen och väderhändelser i både Sverige och ute i Världen och jag hoppas det intresserar dig. I detta inlägg berättar jag lite om snöfall i fjällkedjan, samt nämner lite om hur det kommer sig att jag utbildade mig till meteorolog.

Vi börjar med snöfall och vilka skidorter som ser ut att kunna få den största påökningen av snödjupet närmaste tiden. Sedan helgen har lågtryck efter lågtryck rört sig upp över landet och det kommer troligen fortsätta denna och nästa vecka. Kittelfjäll är en skidort som gynnas lite extra av att nederbördsområden letar sig upp söderifrån. Ofta tilltar snöfallet när det når upp över Norrlands inland och upp mot fjällkedjan, därmed mer snö i östra fjällen än i västra i detta väderläge. Många skidorter gynnas mer snömässigt av att nederbördsområden når in från Norska havet, det gäller till exempel Åre.

Lågtryck som vandrar upp över landet, ger ofta mer snö i östra än västra fjällen

Visst kan man känna igen sig i att väderprognosen inte alltid överensstämmer med verkligheten? Det var det som gjorde att jag ville bli meteorolog efter att framförallt snöprognoserna på vintern utlovade mer än vad jag upplevde. Jag vile därför lära mig och förstå bättre var och när som det går att räkna med fluffig pudersnö.

Under åren har vädermodellerna blivit bättre på att estimera regn och snöfall men det finns många faktorer som spelar in, från molekyl-nivå till kilometer-skala. Därmed insåg jag under studietiden att det kanske inte går att få en perfekt prognos för hur mycket snö som väntas. Dock ger förståelse för storskaliga vädermönster och lokala förutsättningar en god uppskattning för sannolikheten för att de ska komma stora snömängder.

Senare i vinter tänkte jag fortsätta ha snö som ett återkommande ämne och då prata mer om fluff-faktorn, snöläget ute i världen och lavinterräng.

På återseende!

P.S Är du intresserad av snöläget i Alperna så kan jag berätta att det har fallit dryga metern snö på många håll redan nu i början på november.

Publicerad 8 dec 2022