Annons

däckbyte

Vintern är här, i alla fall på flera håll i landet. Stora delar av norra Norrland har  fått vinter. Den kyliga starten på veckan med minusgrader runtom hela landet - gör att vintern troligen kommer att börja röra sig neråt.  Förutom vackra landskap kommer vintern även med ett besvärligare väderläge som halka. 

När temperaturen pendlar kring nollan finns det risk för halka, främst frosthalka eller blixthalka som det även kallas. Det är främst under slutet av hösten, början på vintern och tidig vår som frosthalkan är som mest förekommande.  

Vår meteorolog Mikael Sjöstrand reder ut begreppet frosthalka.

­– Det som händer när det blir frosthalka är att fukten i luften fryser till iskristaller och skapar en islik yta på vägen. Man bör vara extra uppmärksam vid broar för där varierar temperaturen mycket under dagen. Det i kombination med vattendrag där det finns god tillgång på fukt gör att risken för just frosthalka ökar, berättar Mikael.  

Även om lagen säger vinterdäck från och med första december kan det redan nu vara en bra idé och fundera på att byta däck eftersom det finns risk för halt väglag på många håll, beroende på vart man bor i landet.

Några bra saker att tänka på vid halka:

-       Håll koll på väderprognosen, finns det risk för halka?

-       Byt däck i tid.

-       Kontrollera mönsterdjupet på däcken - minst tre millimeter.

-       Kör försiktigt - håll avstånd och anpassa hastigheten.

Glöm inte att det kan vara halt även om det är plusgrader i luften, det kan fortfarande vara minusgrader på marken.

Publicerad 8 dec 2022